Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2010 12:06 - Ивелина Капралова - Списание Българските Региони
Автор: s0er0n Категория: Бизнес   
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове:
0



Сп. „Българските региони”, брой 4

Блок: Бизнес „Българските региони”

Гл. Редактор: Ивелина Капралова

 

 

СИБАНК предлага работещи решения за финансиране на проекти на фермери и за развитие на селските региони

д-р Кирил Величков

Р-л уравление "Европейски проекти"

СИБАНК - Член на KBC Group

 

            В периода 2007-2013 г. българските фермери, предприемачи в селски общини и самите общини могат да усвоят над 3,242 милиарда евро от Програмата за развитие на селските райони. За разлика от САПАРД, програмата изисква наличието на свободни средства за изпълнението на заложените дейности. Това определя ролята на банките като активен партньор на земеделците в целия цикъл на еврофинансиране.

СИБАНК е първата банка, която излезе на българския пазар с цялостни решения за работа по европейските фондове. Специално създаденото звено разработи серия продукти, съобразени със спецификата на отделните програми, в частност Програмата за развитие на селските райони и предлага на клиентите не само кредити, но и консултации през целия цикъл – от идеята за проект, до окончателното му одобрение и субсидиране.

            От края на 2007 г. СИБАНК е част от белгийската финансовата група КВС, което й осигурява достъп до натрупания практически опит във финансирането на проекти в останалите европейски държави. Допълнително предимство е съвместната й работа с ДЗИ, които също са част от КВС Груп. Това позволява предлагането на цялостен банково-застрахователен продукт и максимално улеснява клиентите.

           

            Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е сред най-атрактивните европейски финансиращи програми. Със средствата от нея се подпомагат фирмите, общините и неправителствените организации в регионите, определени за селски. Според европейската дефиниция, такива са общини, в които няма селище с население над 30 000 души. В България те са 231 и заемат 81% от територията на страната. Отпускат се средства и за земеделие извън селските райони.

СИБАНК предлага специализирани продукти за земеделските производители. Банковите й експерти са подготвили различни варианти за усвояване на средствата по стартиралата вече Програма за развитие на селските райони.

            СИБАНК подкрепяше земеделските производители още преди старта на програмата, като създаде кредит срещу директни земеделски субсидии по Схемата за единно плащане на площ. Кредитът се отпуска при изключително облекчена процедура. От земеделските производители се изисква единствено особен залог върху вземанията от ДФ Земеделие. 

Каре

СИБАНК финансира до 100% от размера на субсидията при много бърза и опростена процедура на одобрение. Средствата се получават от клиента под формата на овърдрафт, което допълнително облекчава фермерите, тъй като плащат лихва само върху изразходваната сума и при погасяване няма наказателна такса. Заемът се отпуска в лева. Лихвата върху по този кредит е най-ниска на банковия пазар в момента.

           

Една от най-популярните мерки от Програмата за развитие на селските райони е 121 – „Модернизиране на земеделските стопанства”. Фермерите се възползват от нея предимно за покупка на нова селскостопанска техника. Специално за тях СИБАНК разработи два продукта – „Кредити за закупуване на селскостопанска техника с и без одобрен проект. Те се изключително гъвкави и съобразени изцяло с нуждите на земеделските производители. Както личи и от имената на продуктите, при единия за отпускане на кредит е достатъчно да има входиран проект в Разплащателната агенция. Това е направено с цел да се осигури максимално гъвкаво решение за земеделските производители, които се нуждаят от техниката във възможно най-кратки срокове.

Каре

Специалистите на банката, след обстойно проучване на пазара на земеделска техника в България, са определили изключително изгодни параметри за тези два кредита – една част от сумата се отпуска авансово, която да послужи за капариране на машината, размерът е до 300000 евро за 4 години. Погасяването става с индивидуален погасителен план, съобразен със сезонността на производството на всеки фермер. Като обезпечение служи единствено закупената техника.

 

При финансирането на проекти по тази мярка СИБАНК си сътрудничи и с водещите фирми-вносителки на селскостопанска техника.

            Земеделски производители, които разполагат с налични пари да финансират част от европроекта, могат да вземат кредит само за сумата на бъдещата субсидия. Това е т.нар. Мостови кредит. Срокът на изпащане на кредита е до 24 месеца.

СИБАНК подпомага земеделските производители и преработватели, които кандидатстват с по-големи инвестиционни проекти по ПРСР, достигащи до 4 млн.евро. Пример за това са проектите за преработвателната промишленост по 123 мярка или за закупуването на скъпоструваща земеделска техника, като комбайн например.

Каре

СИБАНК финансира до 100% от проектите чрез кредит „ЕВРОинвестиция”. Отпуска се на земеделски производители, кооперации и юридически лица с бизнесистория от поне 1 година.

 

С кредита могат да се финансират европроекти за покупка на нови скъпи селскостопански машини като строително-монтажни работи, технологично оборудване за преработвателни предприятия на селскостопанска продукция, за създаване или презасаждане на трайни насаждения, както и за напоителни съоръжения.  Погасителните планове, отново са съобразени с бизнеса на фермерите и при получаване на субсидията се погасява частично дължимата сума без такса за предсрочно погасяване.

 

            Агрокредитите на СИБАНК по проектите не включват разходите за ДДС, защото те не влизат в бъдещата евросубсидия. Затова СИБАНК разработи продукт ДДС кредитна линия, която дава оборотни средства за финансиране на налога до възстановяването му. Няма горна граница на заема, а срокът за изплащането му е 12 месеца.

            Много интересна мярка по Програмата за развитие на селските райони е 311 „Разнообразяване към неземеделска дейност”. Тя дава шанс на земеделските производители да развият бизнес, различен от земеделие, с цел преодоляване на сезонността и увеличаване на техните доходи. По тази мярка се подкрепят разнообразни дейности, като най-атрактивните от тях са селски туризъм и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. И за тези фермери СИБАНК има готов продукт кредит Инициатива. Той е предназначен специално за стартиращи предприятия и неправителствени органзации, които до момента трудно успяват да получат финансиране от търговските банки.

 

            Бенефициенти по Програма за развитие на селските райони са и селските общини. Отворени за момента са две общински мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „ Обновяване и развитие на населените места”.         

За общините – бенефициенти по програмата, СИБАНК има разработени гъвкави схеми за финансиране на проектите им. Подкрепа получават още на ниво кандидатстване чрез издаване на банкови гаранции, писма-намерение, референции и др. За всеки конкретен общински проект, професионалистите от СИБАНК предлагат индивидуални финансиращи схеми, съобразени със спецификата му. Изпълнителите на тези проекти също могат да получат кредитиране от банката, като и за тях има разработен адекватен продукт – кредит „Изпълнение”.

 

            Интересно в работата на СИБАНК е, че се предлагат не само кредити, а и една комплексна услуга за всеки бъдещ ползвател на еврофондовете. Представителите на малкия и средния бизнес, общини, НПО могат да споделят със специалистите на банката каква идея имат за развитие на бизнеса си и след съответния анализ ще получат консултация за това по коя от програмите на ЕС могат да получат безвъзмездна финансова помащ и по какъв начин. Ще получат и списък с консултантски фирми, които ще облекат идеята в проект за кандидатстване. Кредите на СИБАНК ще подпомогнат финансирането на проекта, като едновременно с това се предлага и преференциално застраховане на имуществото в ДЗИ. За времето след приключването на даден европроект се предлагат също цялостни услуги за развитие на бизнеса.



Тагове:   капралова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: s0er0n
Категория: Бизнес
Прочетен: 20663
Постинги: 5
Коментари: 2
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930